За тестото:
300 гр. масло, 300 гр, захар, настърганата кора на половин лимон, 5 яйца, 300 гр. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
За пълнежа: 0.500 мл. мляко, средата на половин пръчка ванилия, 120 гр. захар, 40 гр. нишесте, 4 жълтъка, 2 с.л. кайсиев ликьор.
За мазане : 4 с.л. конфитюр от кайсии.
За глазурата: 500гр. сметана, 2 пак. ванилия на прах, 3 пак. втвърдител за сметана, 400 гр. марципан, 100 гр. пудра захар.
Приготвяне:
1. Пригответе от маслото, захарта, яйцата, кората лимон, брашното и бакпулвера тесто, както е описано в основната рецепта.
2. Сипете тестото в намазана с масло поръсена с брашно отваряема форма за торти с диаметър 26 см. , загладете повърхността и печете в предварително загрята фурна. Оставете сладкиша леко да се охлади, извадете го от формата и го поставете върху поставка, докато истине.
3. За пълнежа направете крем ванилия от млякото, ванилията, захарта, нишестето и жълтъка и оставете да изстине.
4. Разрежете сладкиша два пъти водоравно. Загрейте конфитюра от кайсии, прецедете през сито и и намажете половината върху долния блат. Отгоре поставете втория блат. Разбъркайте крема ванилия до гладка маса и го разпределете върху блата. Поставете най-горния и леко притеснете.
5. Разбийте сметаната заедно с ванилията на прах и втвърдителя на твърд сняг. Намажете я върху тортата като купол.
6. Внимателно намажете ръба на тортата наоколо с конфитюр.
7. Размесете марципана с пудрата захар, разточете две трети от него между 2 слоя фолио за съхранение до кръг с диаметър около 40см. Махнете горния слой фолио и внимателно поставете с помощта на долното фолио марципана върху тортата. В края притеснете силно и отрежете стърчащото.
8. Евентуално можете да оцветите останалия марципан, да го разточите, да оформите от него цветя и листа и да ги поставите върху купола на годежната торта.