Необходими продукти:
за тестото:
250 гр. брашно, 125 гр. масло или маргарин, 1 чйце, 65 гр. захар, 1 щипка сол.
за пълнежа: 8 листа желатин, 4 жълтъка, 150 гр. захар, 500 гр. обезмаслена извара, 250 гр. разбита сметана, 4 белтъка.
за украса: 200 гр. плодове по избор (малини, ягоди, мандарини), 1 с.л. счукани ядки шам фъстък.
1. Омесете маслено тесто от брашното, маслото или маргарина, яйцето, захарта и солта.
2. След това разточете масленото тесто, и го поставете в отворяема форма за торти с диаметър 26 см. Набодете го с вилица на няколко места и печете сладкиша в предварително загрята фурна на средна височина. След това извадете от формата и го оставете да изстине върху поставка.
3. Накиснете желатина в студена вода.
4. За пълнежа разбийте жълтъка заедно със захарта на пяна. Прибавете изварата.
5. Леко изстискайте желатина и го разтворете на слаба температура, прибавете го към изварата.
6. Прибавете към крема от извара едно след друго първо сметаната, след това разбитите на сняг белтъци.
7. Обиколете блата на тортата по периметъра с картон или със специална форма и изсипете вътре крема от извара и сметана. Оставете тортата в хладилника, докато се втвърди напълно.
8. Преди сервиране украсете с плодове и ядките шам-фъстък.
за тестото:
250 гр. брашно, 125 гр. масло или маргарин, 1 чйце, 65 гр. захар, 1 щипка сол.
за пълнежа: 8 листа желатин, 4 жълтъка, 150 гр. захар, 500 гр. обезмаслена извара, 250 гр. разбита сметана, 4 белтъка.
за украса: 200 гр. плодове по избор (малини, ягоди, мандарини), 1 с.л. счукани ядки шам фъстък.
1. Омесете маслено тесто от брашното, маслото или маргарина, яйцето, захарта и солта.
2. След това разточете масленото тесто, и го поставете в отворяема форма за торти с диаметър 26 см. Набодете го с вилица на няколко места и печете сладкиша в предварително загрята фурна на средна височина. След това извадете от формата и го оставете да изстине върху поставка.
3. Накиснете желатина в студена вода.
4. За пълнежа разбийте жълтъка заедно със захарта на пяна. Прибавете изварата.
5. Леко изстискайте желатина и го разтворете на слаба температура, прибавете го към изварата.
6. Прибавете към крема от извара едно след друго първо сметаната, след това разбитите на сняг белтъци.
7. Обиколете блата на тортата по периметъра с картон или със специална форма и изсипете вътре крема от извара и сметана. Оставете тортата в хладилника, докато се втвърди напълно.
8. Преди сервиране украсете с плодове и ядките шам-фъстък.