Търсене в този блог

Торта "Флорида"

Необходими продукти:

За тестото:
100 гр. масло, 50 гр. масло, 40 гр. пудра захар, 1 жълтък, 1 щипка сол, 1 ванилия.

За намазване: 100 гр. пудра захар, 100 гр. смлени бадеми, 80 гр. масло, 2 яйца, 30 гр. брашно.

За пълнежа: 250 мл. мляко, 1 жълтък, 20 гр. нишесте, 40 гр. захар, малко пудра захар за поръсване, 200 гр. мсетана, 400 гр. смесени плодове (банани, киви, ягоди, смокини, малини и др.). 

За глазурата: 125 мл. бяло вино или вода, 125 мл. вода, 2 с.л. лимонов сок, 40 гр. захар, 3 пак. желатин.

Приготвяне:
1. Пригответе маслено тесто от брашното, маслото, пудрата захар, жълтъка, солта и ванилията. Оставете тестото за 30 мин в хладилника. 
2. Смесете пудрата захар, с бадемите, маслото, яйцата и брашното.
3. Разточете тестото и го поставете в отваряема форма за торти. Издърпайте ръба с височина 2 см.  
4. Поръсете отгоре сместа от бадеми, и печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете и оставете да изстине.
5. За пълнежа отделете от млякото 2 с.л. и ги разбъркайте с жълтъка и нишестето. Възврете останалото мляко заедно със захарта, прибавете нишестето с разбъркване и още веднъж оставете да кипне, поръсете с пудра захар и оставете да изстине.
6. Разбийте сметаната на сняг. Разбъркайте крема до гладка маса и прибавете сметаната. Изсипете върху блата на тортата и заравнете.
7. Измийте плодовете, почистете ги и ги нарежете в желаната от вас големина. Покрийте тортата с плодовете.
8. Направете от бялото вино, водата, лимонения сок, захарта и желатина смес и го покрийте плодовете с нея, за да се получи желиране.
9. Приберете на студено докато се стегне.