За тестото:
250 гр. масло, 250 гр, захар, 1 пак. ванилия, 150 гр. брашно, 100 гр. нишесте, 1 ч.л. бакпулвер.
За намазване : 2 с.л. конфитюр от кайсии.
За глазурата: 200 гр. кувертюр от леко горчив шоколад.
Приготвяне:
1. Разделете четири от яйцата. Разбийте маслото със захарта и ванилията на пяна.
2. Прибавете едно след друго 2 цели яйца и жълтъците и разбийте на крем.
3. Смесете нишестето с бакпулвера и брашното, пресейте и прибавете лъжица по лъжица към тестото, разбъркайте.
4. Разбийте белтъците на твърда пяна и ги прибавете към тестото.
5. Намажете отваряема форма за торта с мазнина и поръсете с брашно. Сложете вътре 1 с. л. тесто и размажете тънко. Печете в предварително загрята фурна.
6. След това отново нанесете 1 с.л. тесто и печете. По този начин напълнете формата до ръба. Пресипете сладкиша върху намазаната с мазнина основа на по-голяма форма, печете кратко на средно положение, докато основата стане кафява. След това оставете да изстине.
7. По този начин изпечете още 2 сладкиша.
8. Загрейте кайсиевия конфитюр и прецедете през сито. Намажете повърхността на сладкиша с половината конфитюр и поставете втория кейк отгоре. Притиснете добре. Намажете горния сладкиш с останалия конфитюр и поставете последния сладкиш отгоре.
9. Стопете кувертюра и намажете тортата наоколо с него.